Turen følger kulturstien i Nome, som går fra Ulefoss sluser via Ulefos Hovedgaard over Skaraveien til Eidsfoss sluser og Vrangfoss sluser. Vi har tenkt oss at elevene skal sykle denne turen. Returen fra Vrangfoss til Ulefoss via Lannaveien er trafikkert og smal. Bare en kort strekning har gang og sykkelsti. Et alternativ er å sykle fra Ulefoss sluser til der en forlater Skaraveien og tar av ned til Eidsfoss sluser. Der kan syklene parkeres og resten av løypa kan tas til fots. Så returnerer en med syklene samme veien en kom.

127_16.jpg127_17.jpg127_18.jpg127_19.jpg127_20.jpg

Det går selvfølgelig an å gå turen fra Ulefoss til Vrangfoss og ta rutebåten ned, busse ned eller bli hentet i biler.

I dette opplegget er Skaravegen en transportetappe som er fin å sykle. Her går det an å legge inn oppgaver og emner fra naturfag underveis.

Spørsmålsarket er til bruk under turen. Elevene skal krysse av for riktig alternativ på spørsmål som handler om det de ser underveis.

Fire kraftverk

Langs strekningen vi skal sykle og gå på tur ligger det fire kraftverk: Aall- Ulefoss kraftverk og Ulefoss Jernverk (S.D. Cappelen) som deler på vannet i Ulefossen, Eidsfoss kraftverk og Vrangfoss kraftverk. I tillegg til disse fire kraftverka ligger Hogga kraftverk høyere opp i elva. Fra Flåvann faller vannet 57 meter ned til Norsjø. De fem kraftverka bruker dette fallet til å produsere i alt rundt 400 GWh pr år. Det er nok i å forsyne ca. 20.000 hus og familier med elektrisitet dersom en bolig bruker omlag 20.000 kWh pr år. Vannkraft og kraftverk kan du lese mer om i eget hefte om kraft.

Klikk på symbolet for å laste ned dokumentene:
  Manus til
Presentasjon
Presentasjon Spørreark Fasit

 

Til webside med info om rundturen i Nome

 

wrd.gif

506 KB

pdf.gif

2.554 MB

wrd.gif

59 KB

wrd.gif

32 KB

Nome fra lufta

Her ligger en tegning av Nome fra lufta og en del informasjon om steder og innretninger som er knyttet til kanalen, vannet og Nomes historie. Tegningen er klikkbar. Det betyr at det ligger linker i tegningen til faktainformasjon som ikke er med i rundturen.

| More